Karavanpargi elu

Ilm on praegu väliseid tegevusi üsna mitte soosiv – vihm on isegi taandunud, kuid nüüd on tuul tõusnud, mis tähendab, et merele ikka minna ei saa. Ma olen enda jaoks avastanud “Meie Aasta Austraalias” saate, mida ma nüüd hoogsalt Kanal 2 kodulehelt järelvaatan. 🙂 12. osas külastab pere meie endist elupaika, Daintree vihmametsa, ehk et sealt saate näha kogu meie kodukandi ümbrust, vaata SIIT. Mulle saade meeldib väga, nii muhe ja vahetu ning vaadates, kuidas nad seal oma ratastel koduga telgivad ja elavad, siis mõtlesin, et räägin teile veidi lähemalt, kuidas näeb elu välja elu ühes tüüpilises Austraalia karavanpargis ning näitan teile postituse lõpus ka lähemalt, milline meie bussielu välja näeb.

img_20170105_102633

Austraalias leiab vähemalt ühe karavanpargi igast väikesmastki asulast, mis minu jaoks oli algusaegadel nii arusaamatu. Eestis polnud ma neid kunagi sedasi kuskil silmanud, kuid praegu peale kiiret otsingut selgub, et neid leidub ikka Eestis ka. 😀 Igatahes üsna kiirelt sai selgeks nende vajalikkus, sest karavane ja haagissuvilaid leidub siinsetel teedel ikka nii palju.

Kas teadsite, et on väga populaarne pensionile jäädes oma maja maha müüa ja osta hoopis moodne haagissuvila ning siis oma vanaduspõlv mööda Austraaliat ringi sõites mööda saata? Nende jaoks on isegi oma termin grey nomad ehk hall rändur ning võib vist julgelt väita, et nemad moodustavad karavanparkide põhilise elanikkonna. On kohti, kus nad peatuvadki näiteks 6 kuud aastast ühes pargis ja liiguvad siis koos päikesega edasi, kui talv kätte tuleb.

Teine grupp, mis silma jääb, on lastega pered. Neid kohtab enamasti koolivaheaegadel ning tavaliselt reisivad 3-4 peret koos, et siis vahetustega lastel silma peal hoida. Mehed käivad üldjuhul kalal ja naised istuvad lastega basseini ääres. Grey nomadid ja pered omavahel väga ei klapi, sest vanurid tahavad rahu ja vaikust, kuid lapsed mööda parki ringi jooksmas sellest just ei hooli. 😀 Uhkete karavanide asemel leiab nad tavaliselt üles maasturite järgi, mille taga on veetud treileriga kokkupandavat haagissuvilat või suurt telki.

Kolmanda grupi moodustavad seljakotirändurid ja lihtsalt turistid, kes üldjuhul eelistavad tasuta laagriplatse, kuid aeg-ajalt on nõus selle väljamineku tegema, et saaks dušši all käia, pesu pesta, arvutite-kaamerate akud täis laadida ning üldjuhul ka halva ilma eest peitu pugeda. Nemad jäävad silma väiksemate sõiduriistade ja laagriplatsidega: tavalised telgid; renditud matkabussid; katusetelgid või ise ümber ehitatud minibussid.

Park, kus me praegu peatume, on peaasjalikult kalastajate peatuspaik siinse asukoha tõttu. Siia 28.detsembril saabudes, oli park üsna täis, kuid niipea kui aasta vahetus ja ilm veidi muutus, lahkus suurem enamus inimestest ja me oleme enda pargi poolel ainsad peatujad juba viimased 3-4 päeva. 😀 Grey nomade leidub ka siin, kuid nad on teise pargi otsa koondatud, mis tähendab, et suurema osa ajast on kõik ühisruumid ainult meie päralt.

20170107_172757

Praegu pargi kodulehelt nende hindu vaadates ütlevad nad, et me peaks maksma 38 dollarit ehk ca 26 eurot öö eest elektriga platsil. Tegelikkuses maksame me midagi alla 3o dollari, kuna broneerisime esialgu kaheks nädalaks platsi, kuid andsime neile teada, et jääme ilmselt kauemaks. Mida kauem oled, seda odavamaks hind läheb. See on üsna tavaline tendents.

Mida selle raha eest siis saab? Kõigepealt plats, kuhu oma laager püsti panna. See koosneb meil pistikust, kraanist, betoonplatsist ja muruosast. Kuna park on tühi, siis oleme end veidi laiemalt välja sirutanud ja kasutame ka naabrite kraani ning pistikut. Muidu mahuks oma paadi, bussi ja telgiga tegelikult üsna vabalt siiski ka ühele platsile ära.

Duššid ja WC-d asuvad ühes ruumis, meeste ja naiste osa on eraldi. Siinses kompleksis on hetkel remont, mis tähendab, et kõike on poole vähem, kuid 4 tualetti ja 5-6 duššikabiini on osutunud täiesti piisavaks, ka siis kui rahvast rohkem oli. Pikalt sai dušši all käia koos suure rohelise puukonnaga, kes lae all sääski nillis, kuid siis kui ma temast teile pilti teha tahtsin, oli ta ära kolinud. 😀 Ahjaa, enamasti ei pea sooja kraani lahti keerama, sest külmast kraanist tuleb koguaeg soe vesi. Õues on lihtsalt nii kuum.

Kui enda laagriplats või reisikaaslane ära tüütab, saab minna istuma mänguderuumi, kus on lauatennise mängimise võimalus ja televiisor. Sealt saab otse ka kööki, mis on üsna pisike, kuid annab võimaluse nõusid pesta ja süüa teha. Oleme seda võimalust paar korda kasutanud, kui ilm on jama olnud ja pole viitsinud õues solberdada. Küll peab ära mainima, et meie enda gaasipliit ja varustus on kordades etem, kui päevinäinud elektripliidiplaat ning mittetöötav mikrolaineahi. Aga see selleks. 🙂

Kalal käies ja bussis elades muutuvad riided kuumaga palju kiiremini mustaks, mis tähendab, et neid tuleb tihemini pesta. Pesumasinad töötavad raha eest ja sisse tuleb sööta üheks pesukorraks 4 x 1 dollari münti. Eelistan riideid iga kell õues kuivatada, kuid viimasel paaril korral oleme kasutanud ka kuivatit, mis kasseerib samuti 4 dollarit.

Meie pargis siin on ka ülimõnus bassein, mis on avatud 8.00 – 18.00. Basseini kõrvalt leiab katusealuse, kus on kaks BBQ kuumaplaati ning lauad-pingid. Mulle meeldib seal istumas käia, kuna sinna levib ka Wifi ja vihma korral saab kuskil mujal aega veeta, kui bussis. Tihti käime seal ka näiteks oma hommikusööki tegemas ja söömas. Pargist leiab veel tasuta BBQ kohti ja laudu-toole, mis on minu arvates nii hea idee just neile, kel endal ei ole suuri katusealuseid.

Ahjaa, üks hea idee veel, mida me kusagil mujal kohanud pole. Nimelt on palutud kõik liha ja kala jäätmeid mitte prügikastidesse panna, kuna need tekitavad seal kiirelt vaglad ja jubeda haisu. Selle asemel tuleb need kilekotti pakkida ning viia kalakuuri sügavkülma. Kuuris on ettenähtud koht oma kalade puhastamiseks, mis omakorda pakub võimaluse kasutada teiste inimeste kalakarkasse näiteks krabivõrkude söödaks. Hea taaskasutus ning kõik võiavad. 🙂

Eks karavanpargid on kõik erinevad, aga selline on meie praegune peatuskoht. Kahe sammu kaugusel on meri, teele jääb park laste mänguväljaku ning veel mitme grilli- ja piknikualaga. Nurga peal on ainus kohalik pood, mis müüb veidi toidukraami, kalastustarbeid kui ka jäätist ja kuuma fast foodi.

Wilsoni kohta pole mul kirjutada mõtet, kuna nii ei saaks vist keegi aru, kus mis on. Seega teen hoopis video, mida loodetavasti järgmises postituses jagada saan. 🙂

Categories: Austraalia, Queensland | Sildid: , , , , | Lisa kommentaar

Navigeerimine

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: